Lemmikin omistajille

Koiran kakkaa, kissan merkkailua, konepelti tassunjälkiä täynnä, meteliä, lemmikin karkailua naapurin pihaan, aitauksia... Naapurierimielisyys voi saada tulta alleen monesta asiasta.

 

Koiranomistajaa koskee mm. järjestyslaki, jonka mukaan koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Vuokra-asuntojen yhteisellä piha-alueella ei edes hyvin koulutettua koiraa ole syytä päästää irti. Huomaavainen koiranomistaja huolehtii koiran jätöksistä ja korjaa ne heti pois. Koiran hajumerkit vähentävät asumisviihtyvyyttä. Huomaavaisuus muita asukkaita kohtaan edellyttää, että koira oppii merkitsemään reviirinsä hieman kauempana ulko-ovesta. Myös omalta piha-alueelta tulee korjata haisevat kasat pois.

Haukkuva koira rikkoo ehkä eniten naapurisopua. Jos koira haukkuu jatkuvasti omistajan ollessa poissa, on tästä hyvä ilmoittaa koiran omistajalle, hän kun ei todennäköisesti tiedä mitä koiransa yksin ollessaan puuhaa. Harva ihminen pitää koiran haukkua lähtökohtaisesti sietämättömänä, mutta ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat, ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus edes jonkinlaiseen lepoon ja rauhaan kotonaan – naapureista huolimatta. Joissain tapauksissa koiran haukku saattaa herättää naapureissa ärsyyntymisen lisäksi huolta koiran hyvinvoinnista.

Vastuuntuntoinen koiranomistaja järjestää koiransa arjen niin, että sillä on tarpeeksi virikkeitä ja mahdollisuuksia purkaa energiaansa. Koiraa tulee kouluttaa paremmille tavoille, tarvittaessa apuna voidaan käyttää haukkupantoja haukkumisen hillitsemiseen. Koiraa hankkivan kannattaa miettiä millainen koira sopii omiin elintapoihin ja siihen ympäristöön mihin koiraa ollaan ottamassa.

Kissa on eläin, joka herättää ihmisissä erikoisen voimakkaita tunteita. Toiset ovat kissaihmisiä, ja toiset eivät voi sietää niitä. Järjestyslaki sallii kissan pitämisen vapaana mutta kieltää kissojen vapaan ulkoilun leikkipaikoilla, naapurin pihoilla jne. Kissa saa olla vapaana, mutta sen aiheuttamista vahingoista omistaja on korvausvelvollinen. Vahinko täytyy yksilöidä; se että kissa kulkee tontin poikki, ei ole vahingon aiheuttamista. Jos vahinkoa aiheutuu, vastuu on eläimen omistajalla - lemmikkiä itseään on turha rangaista omistajan laiminlyönneistä.

Lemmikin tekemiä tuhoja asunnossa ei voida pääsääntöisesti lukea normaaliksi kulumiseksi. Mikäli kissa raapii tapetteja tai koira pureskelee lattialistoja tai raapii ovista maalit pois, tulee vuokralaisen hyvissä ajoissa ilmoittaa tulevasta remontin tarpeesta Rekipolskan toimitusjohtajalle sopiakseen miten kunnostus suoritetaan ja mitä korvauksia siitä aiheutuu vuokralaiselle. Asunnosta poismuutettaessa on muistettava tarkistaa myös piha-alueet, ettei siellä ole esim. lemmikin jätöksiä tai tämän kaivamia kuoppia.

 

-Asukasneuvosto-